Regulile referitoare la folosirea AI, publicate de Associated Press. ”Nu o vedem ca pe un înlocuitor al jurnaliștilor în niciun fel”

de: Ana Anițoiu
18 08. 2023

Associated Press a publicat regulile referitoare la folosirea inteligenței artificiale în redacții. AP a precizat că aceasta nu poate înlocui jurnaliștii în niciun fel și că poate fi utilizată într-o singură situație excepțională și într-un anumit mod.

AP, reguli stricte pentru folosirea AI de către jurnaliștii săi

Associated Press, are are un acord de licență cu OpenAI, producătorul ChatGPT, a enumerat o listă restrictivă de măsuri în legătură cu această tehnologie în plină dezvoltare, avertizându-și totodată personalul să nu folosească AI pentru a crea conținut publicabil.

Manifestul AI al organizației media subliniază convingerea că tot conținutul generat de inteligența artificială ar trebui să fie tratat ca un instrument defectuos, nu ca un înlocuitor pentru scriitorii, editorii și reporterii calificați.

”Nu vedem AI ca pe un înlocuitor al jurnaliștilor în niciun fel. Jurnaliștii AP trebuie să fie responsabili pentru acuratețea și corectitudinea informațiilor pe care le împărtășim”, a scris vicepreședintele AP pentru standarde și incluziune, Amanda Barrett, într-un articol despre abordarea sa față de AI în prezent.

Articolul le cere jurnaliștilor săi să privească conținutul generat de inteligența artificială ca pe un ”material sursă neevaluat”, la care personalul editorial ”trebuie să aplice judecata editorială și standardele AP atunci când iau în considerare orice informație pentru publicare”.

Excepția admisă de AP cu privire la folosirea inteligenței artificiale

AP a precizat că angajații săi pot ”experimenta cu ChatGPT cu prudență”, dar nu pot crea conținut publicabil cu acesta. Asta include și imaginile.

”În conformitate cu standardele noastre, nu modificăm niciun element al fotografiilor, video sau audio. Prin urmare, nu permitem utilizarea inteligenței artificiale generative pentru a adăuga sau a sustrage orice element.”, a transmis AP.

Pe de altă parte, AP a precizat că admite o excepție referitoare la folosirea inteligenței artificiale. Mai exact, pentru poveștile în care ilustrațiile sau arta AI sunt subiectul unei povești – și chiar și atunci, trebuie să fie clar etichetate ca atare.

Amanda Barrett a avertizat cu privire la posibilitatea ca inteligența artificială să răspândească dezinformări. Pentru a preveni publicarea accidentală a oricărui lucru creat de AI care pare autentic, ea spune că jurnaliștii AP „ar trebui să dea dovadă de aceeași prudență și scepticism pe care le-ar manifesta în mod normal, inclusiv să încerce să identifice sursa conținutului original, să efectueze o căutare inversă a imaginii pentru a verifica originea imaginii și să verifice dacă există reportaje cu conținut similar din mass-media de încredere”.

Pentru a proteja confidențialitatea, orientările interzic, de asemenea, redactorilor să introducă „informații confidențiale sau sensibile în instrumentele de inteligență artificială„.